Hundehold 

Som hundeeier er det mye å du må gjøre og huske på. Derfor har vi lagt ut noen tips til deg når det kommer til stell og oppdragelse.
Og husk som hundeeier er du hundetrener hver dag. 

GENERELT

 

MAT

 

Frem til 6 måneders alder skal de ha mat tre ganger om dagen: frokost, lunch og middag.

 

Fra 6 måneders alder skal de ha mat 2 ganger om dagen: Frokost og middag.

 

Ta gjerne en prat med veterinær eller din oppdretter for å finne godt kvalitetsfor til din hund.

 

VANN

 

Valpene skal ha ubegrenset tilgang tilgang på vann frem til ca klokken 1900. Ved å begrense tilgangen til drikke på kvelden, vil du unngå at valpen må ut mange ganger i løpet av natta.

 

BUR

 

Vi anbefaler bruk av bur til hunden for soving og i de perioder den skal være alene. Dette for valpens egen sikkerhet. Om man lufter hunden umiddelbart etter at den kommer ut av buret, vil man hjelpe på å få hunden husrein, da det ikke er naturlig for en hund å gjøre fra seg i sin egen hule.

Valper under seks måneder skal ikke være i buret mer enn tre til fire timer sammenhengende, unntatt på natt.
Buret skal være et trygt sted for hunden, og det er viktig at det ikke blir brukt til straff.

 

 

 

TRENING

 

HUSTRENING

 

Å gjøre en hund husrein, kan være en av de vanskeligste, men viktigste tingene å lære din hund. Det kan være frustrerende og krever definitivt mye innsats. Enda det er fult mulig å unngå uhell i ung alder, gjennom ekstrem aktsomhet hos familien, vil det ta flere måneder å få en valp helt stueren.

En ung valp kan ikke gå veldig lenge uten å gå på do, så om du ikke følger godt med, må du ikke bli overrasket over å finne litt grising i huset. En god tommelfingerregel er å lufte valpen når den har sovet, spist og lekt litt. Du kan ofte se at valpen søker litt rundt i rommet når den må på do.

 

RESPEKTFULL BEHANDLING

 

Hunder og valper fortjener å bli behandlet med respekt. De er ikke leketøy og bamser, men levende vesen med egne behov for kjærlighet og respekt. Valper må ikke bæres overdrevent mye rundt, men må få lov til å gå rund fritt. Bruk bånd om du har behov for å begrense dem.
 

 

NORMAL VALPEADFERD

 

Valpen er en baby. På lik linje med at vi ikke forventer at babyer skal oppføre seg som ungdommer, og ungdommer skal oppføre seg som voksne, er det viktig at du ikke setter for høye forventninger til valpen. Hopping, nipping og biting, tygging, uhell, begrenset konsentrasjonsvindu, stjeling av ting og stikke av, ikke høre etter, osv, er alt å regne som normal valpeoppførsel. Det er vår jobb å lære våre vlaper hvordan de skal leve i vår verden i henhold til våre regler, på en mild og positiv måte. Om du og valpen har problemer med oppførselen på noen av disse områdene, er det viktig å søke hjelp i det nettverket din oppdretter kan tilby.

 

PROBLEMADFERD

 

Lydighetsproblem og adferdsproblem er to forskjellige ting. Noen ganger trenger valpen vår en mere fokusert en-til-en innsats for å adressere adferdsproblemer. Ofte er den beste løsningen på adferdsproblmer å leie inn en adferds-spesialist til å komme på hjemmebesøk for veiledning. Vi anbefaler trenere som bruker positiv innlæring.

Balanserte trenere bruker en kombinasjon av positive og aversive(disiplinerende) treningsmetoder. Som en intelligent og tren-bar rase, responderer ikke Labradoodler bra på aversive treningsmetoder. Positiv forsterkende og klikkerbasert trening, både virker mye bedre og er mere moro for Labradoodler.

 

TRENING OG STIMULI

 

Labradoodler er smarte hunder og vi opplever at den vanligste årsaken til adferdsprobmlemer er mangel på mental stimuli og rotrening. Vær obs på at en valp vil også gire opp aktivitetsnivået og bli rampete, når den blir overtrøtt. Ut fra situasjonen kan ofte det rette være å gi hunden en pause når den blir for «flyvende».

Mentaltrening er minst like viktig som mosjon. Dette innebærer å utfordre valpen din til å bruke hodet. Hundens mest sensitive organ er nesen, og å utfordre nesen til hunden er også en av de beste måtene å stimulere hunden til å bruke hodet.

En valp skal ikke mosjoneres, men luftes. Vi anbefaler å begrense turene til max 5 minutter pr måned valpen har levd. Altså max 30 min for en 6 mnd gammel valp.

Det finnes også mange aktivitesleker for hund man kan skaffe seg, men man kan også gi hunden kjempegod menaltrening med enkle midler som for eksempel spor og søk- trening. En enkel øvelse kan være å be hunden «sitt og bli» i stua, mens man gjemmer en godbit på kjøkkenet for så å få hunden til å utføre et «søk».

 

Når hunden er blitt voksen er trening og sport, som lydighet og agility, kjempefine måter å utfordre hunden båte mentalt og fysisk.